İnsanların var olduğu günden bugüne, karakterlerini, duygularını, düşüncelerini ve manevi değerlerini yansıtmak, günlük yaşamda karşılaştığı ve kitle olarak etkisinde kaldığı olayları tasvir etmek için yaptığı ve birtakım mesajlar vermek istediği ritmik hareketler bütünlüğüne "halk oyunu" denir.
Adıyaman halk oyunları davul ve zurna eşliğinde genellikle sözsüz olarak oynanmaktadır. Kimi oyunlarda uzun hava niteliğinde türküler söylenir. Düz oyunda söylenen "Bemal" isimli uzun hava buna iyi bir örnektir. Uzun havayı söyleyecek kişi söylemeye başlayınca davul ve zurna hafiften ritm tutar, oyuncular da hafiften sallanmaya başlar, uzun hava bitince oyuncular oyuna devam eder, davul ve zurna da çalmaya başlar. Bunun dışında söz eşliğinde oynanan oyun bulunmamaktadır.
Halk oyunlarının hareketli, sert veya yumuşak oynanmasında kültürel, coğrafi yapı ve iklimin etkili olduğunu savunmak yanlış olmayacaktır. Halk; oyunlarıyla kimi zaman doğa ile mücadelesinde karşılaştığı zorlukları anlatmış, kimi zaman bir sevincini, kimi zaman sosyal bir olayı, kimi zaman da sevdasını anlatmıştır. Halk oyunlarımızın çoğu zaman nasıl ortaya çıktığı belli olmamaktadır. Bunun yanı sıra yaratıcısı belli olan oyunlarımız da vardır. (Kişi isimleri ile anılan oyunlarımızda olduğu gibi)
Her türlü duygu ve düşünceleriniz için bize buradan ulaşabilirsiniz.