Çukurova'da bozlak (uzun hava) tarzında söylenen ezgiler, tespit edebildiğimiz kadarıyla; makam, gayda, yüksek hava, ağız ve bozlak olmak üzere beş grupta toplanmakta. Gaydalar, makamlar, yüksek havalar, bozlaklar ağız olarak ifade edildiği gibi halk ozanlarına, aşiretlere göre de adlar alırlar. Senir Ağzı, Aşiret Gaydası, Üçgözoğlu Ağzı, kişi adına göre Karacaoğlan, aşiret adına göre de Türkmeni ve Cerit Bozlağı gibi.
Çukurova'da iyi türkü söyleyenlere "bozuladı mübarek" denilir. Bozlak; hikayeli türkü anlamında da kullanılır. Hikayeli türkü söyleme, geleneksel olup, geleneği uygulamak ise, oldukça ustalık ister. Osmaniye'nin Düziçi ilçesinin Gökçayır köyünden Aşık Mehmet Ova ve Aşık Köroğlu (Mehmet Demirci) Çukurova'da hikayeli türkü söyleme geleneğini yaşatanların en son halkasıdır.
Çukurova'da 18-25 Kasım 1936 tarihinde araştırma yapan Bela Bartok, (Küçük Asya'dan Türk Halk Musikisi) bozlakla (uzun havayla) ilgili görüşünü şöyle açıklıyor:
Bozlak hiç şüphesiz uzun havaya bağlı bir türdür. Doğrusu bozlak belirsiz bir kavramdır. Genel olarak denilebilir ki çoğunun güftesinde on bir heceli dizeler bulunur. Kesin bir yapısal biçimi vardır. Konu bakımından da sevda türkülerini andırır. Uzun hava ile bozlak kavramlarının çoğu kez birlikte anıldığı görülür.
Bela Bartok'un bu görüşü yukarıda söylediğimiz gayda, makam, bozlak, uzun hava, ağız gibi terimlerin aynı anlamda kullanıldığını da doğrulamaktadır.
Çukurova'da; Karacaoğlan, Elbeylioğlu, Türkmeni, Dadaloğlu çığırmak, bozlak (uzun hava) söylemek anlamında kullanılır. Okuyucu genelde bozlak söyleyeceğim (uzun hava) şeklinde bir ifade kullanmaz. Bozlak, uzun hava için kullanılan bir terimdir.
Profesör Umay Günay'ın XVII. Yüzyıl Saz Şairi Çukurovalı Karacaoğlan'la İlgili Bir Değerlendirme adlı tebliğinde:
Güney illerimizde Karacaoğlan, destan kahramanı gibi kabul görmüş, zaman içinde Veliler'e ait özellikler de atfedilmiştir. Mutlu günler Karacaoğlan'ın türküleriyle kutlanırken, hastalara da Karacaoğlan türküleri okunmasının şifa vereceğine inanılmaktadır. Ayrıca mezarının dilek için ziyaret edildiği de bilinmektedir. Türkü söylemek anlamında "Karacaoğlan çığırmak" deyimi kullanılmaktadır.
diyor. Böylece yukarıda bahsettiğimiz bozlak: çığırmak fikrimizi de doğrulamış oluyor.
Görülüyor ki; "Karacaoğlan çığırmak" deyimi Çukurova'da yaygın olup diğer halk ozanları için de geçerliliğini korumaktadır, Deli Boran, Öksüz Ali, Dadaloğlu çığırmak gibi.
Her türlü duygu ve düşünceleriniz için bize buradan ulaşabilirsiniz.