Yozgat'ın Eski Pazar mahallesinde oturan çok fakir bir ailenin genci ile yine çok fakir ailenin kızı arasında geçen bir öykü "Yeşil Ayna" türküsünün konusu olmuştur.
Birbirlerine komşu olan aileler, çocuklarını küçük iken komşu şakalarıyla birbirleri ile evlendirirler. Akraba olurlar. Oğlanlarını okumak, kızlarını verip mürüvvetlerini görmek isterler.
Gel gör ki zaman geçer, çocuklar büyür yavaş yavaş kaş göz ile gençler birbirlerine jest mimikler yaparlar, gitgide sevgiye dönüşür.
Genç, durumu ailesine büyük bir mahcubiyetle açar, aile çok perişan oğluna da üzülerek yapamayacaklarını izah ederler. Ancak, zaman gelir kızı istemeye giderler. Kız tarafı tamamen değişir, isteyenlerin isimleri sayılır. Gencin ismi yok tabii.
Kız tarafı kızını başkasına verir, düğün hazırlıkları başlar. Damat tarafı kız tarafına baklava tepsisi içinde üzeri ipek örtü kapalı hediye gönderirken fakir genç çarşıya koşar. Yeşil bir cep aynası alır ve bir pusula yazar. Aynayı sarar, tepsinin bir köşesine ne yapar yapar iliştirmeyi becerir.