Naci Kum, "Köstüklü Osman Efe" konusunda özetle şu bilgileri veriyor:
Isparta'nın Yalvaç ilçesine bağlı Köstük köyünden olan Osman Efe, 19. yüzyılda yaşamıştır. Osman Zeybek sanıldığı gibi bir eşkiya ve cani değildi. Padişahlık yönetiminin kötü baskılarına dayanamayarak, martinini kucaklayıp kır atının sırtında dağa çıkmıştır.
Kendisinden önce dağa çıkan "Derviş Ahmet" çetesiyle birleşmiş ve özellikle Konya ve Isparta yöresinde tam bir egemenlik sağlamış. Kendisi üzerine gönderilen jandarma birliklerini her defasında yenilgiye uğratarak, yönetimin korkulu düşü haline gelmiş.
Ancak Akşehir ova köylerinin birinde, bir Kürt beyinin çadırında hileyle yakalanıyor ve Konya hapishanesine atılıyor. Efe burada bir jandarmanın açtığı ateşle ölüyor.
Türküler, Osman Efe'nin yaygın bir üne kavuştuğunu ve halk arasında büyük ilgi gördüğünü gösteriyor.
Hüsnü Yüksel, Köstüklü Osman Efe'yi, Bozdağlı Osman Efe ve Genç Osman gibi adlarla karıştırıyor. Yüksel, "Köstüklü Genç Osman" olarak nitelendirdiği "Köstüklü Osman Efe" hakkında bilgi verirken; bugün Yalvaç yakınlarında "Osman Beli" ve "Osman Çeşmesi" adıyla anılan yerler bulunduğunu belirtiyor. Hüsnü Yüksel, yaşlılardan şu bilgileri aktarıyor:
"Osman Efe, bu beldede, memleketin en pinti zenginlerini durdurur, eşyalarına ortak olur ve her kaya dibinde pazar açardı. Bütün fakirlere para, kumaş vs. dağıtırdı. Çok fakirlerimiz bu yiğidin yardımıyla geçinirlerdi. Memlekette, zenginler müstesna, çoluk çocuk herkes onu severdi.