Birleşmiş Milletler'in çağrısına uyularak, Güney Kore'ye yardım için Türkiye Cumhuriyeti'nce Kore'ye savaşmaya gönderilen takviyeli tugay 25 Temmuz 1950'de Tuğgeneral Tahsin Yazıcı komutasında 5090 kişiden oluşan birlik, ABD tarafından gönderilen bir gemiyle 2 Ekim 1950'de Türkiye'den hareket etti; yirmi bir günlük yolculuktan sonra Pusan limanına ulaştı.
Yolluk ve aylıkları Türk Hükümeti tarafından karşılanan, ABD silah araç gereçleriyle donatılmış Türk Kore Birliği, 20 Ekim'de 9. Amerikan Kolordusu'nun emrine verildi. Kasım 1950 sonlarında girdiği Kunuri savaşlarında 8. Amerikan Kolordusu'nu kuşatılmaktan ve yok edilmekten kurtaran Türk askerinin bu kahramanlığı ve başarısı bütün dünyada ve Türkiye'de büyük yankı uyandırdı. Üç yıl süren Kore Savaşı'na her yıl değiştirilerek ve tam mevcutla katılan Türk Birliği, ateş hattındaki tüm çarpışmalarda yer aldı. Savaş, 1953 yılında sona erdi. 1960'ta Türk birliği 200 kişilik bölük düzeyine indirildi. 1965'te sembolik bir manga asker bırakılan Güney Kore'de 27 Haziran 1971'de bu manga da geri çekildi.
Demokrat Parti hükümetinin TBMM kararı olmadan ülke dışına asker göndermesi ve savaşa katılması, Türkiye'nin iç politikasında tartışmalara yol açtı. Birleşmiş Milletler çağrısına uyulması ve Türk askerinin Kore'de gösterdiği kahramanlık, Türkiye'nin Nato'ya üye olmasında önemli ve olumlu rol oynamıştır.
Çanakkale ve Kurtuluş Savaşından sonra, Kore'de bir kez daha Türk'ün kahramanlığım dünyaya kabul ettiren Kore Birliği'miz, üç yıllık çarpışmalar süresince 721 şehit verdi. 2147 subay, astsubay, er ve erbaşımız yaralandı. Birliğimizin 234 mensubu tutsak düştü, 175'i kayboldu. Dokuz yüz Türk evlâdının binlerce kilometre uzaklıkta vatanına hasret şehit düşmesi, Anadolu'da yaşayan her insan gibi Mucur Geycek köyünden Âşık Hasan'ı da çok üzmüştür.