Taşkale kasabası, halı dokumacılığının yoğun olarak yapıldığı bir beldedir. Kasaba halkı koyunundan sütünü, peynirini elde ettiği gibi yününü eğirmiş ip yapmış, ot köklerinden boyalar yapmış ve bu boyalarda iplerini boyamış halılar dokumuştur. Dokunan halıları cehizlere koymuş, bazen de satarak para kazanmıştır. Halı dokumaya rastgele başlanmaz. Uğurlu sayılan Perşembe günü halı çözülür. Halı çözülürken evin baca ve penceresine kırmızı bir bez asılır. Ocakta mısır veya buğday (bulgur) pişirilir. Bulgur pişirilirken bulguru pişirilen ateşin dumanı sındıyla (makas) kesilir ve halı dokumaya ondan sonra başlanır.
Taşkale kadını halıyla doğup büyür, halıyla ömürleri son bulurdu. Halıya sabahın erken saatlerinde başlanırdı. Taşkale kadını, halı dokurken türküler söylerdi. Aslında halı türküsü, halının hikâyesidir.
Taşkale'de halı dokumacılığı maalesef eskiden olduğu gibi yoğun olarak yapılmamaktadır. Taşkale kültürünün önemli bir parçası olan halı dokumacılığı günümüzde ancak türkülerde yaşamaktadır.