Maraş Olayları, 1978'te Maraş'ta karanlık odakların halkı birbirine karşı kışkırtmak ve bir Alevi-Sünni çatışması çıkarmak için tezgahlanmıştır. 19 Aralık'ta başlayan bu olaylar, yedi gün sürmüştür. Siyasi sebeplerle körüklenen Alevi-Sünni ayrılığının Kahramanmaraş'ta gerginliği tırmandırdığı bir dönemde, Çiçek Sineması'na, "Güneş Ne Zaman Doğacak" isimli filmin gösterimi sırasında, sol görüşlü kişiler tarafından patlayıcı madde atılması, olayların başlangıcı olmuştur. Sağ ve sol görüşlü gruplar arasında çıkan çatışmalarda birçok vatandaş hayatını kaybetmiştir. Maraş Olayları, 12 Eylül Darbesi'ne sebep olan olaylardan biri olarak kabul edilmektedir.
Maraş Olayları karşısında tepkisini ortaya koymakta çekinmeyen Aşık Mahzuni, "Ahır Dağı Niye Gamlı Gamlısın" adlı şiirinde; "Güzel Maraş sana nazar mı değdi?" diyerek Ahır dağı diye hitap ettiği Maraş insanına seslenir. Ahır dağı, Maraş'ın sırtını dayadığı heybetli dağın adıdır. Şiirde 68 Kuşağı'nın önde gelen ve devrimci olarak adlandırılan Deniz Gezmiş, Mahir Çayan ve Sinan Cemgil gibi gençler 12 Mart döneminde idam edilmişlerdir. Mahzuni şiirinde, Denizlerin, Mahirlerin, Sinanların tükenmeyeceğini dile getirerek bu olayları protesto eder ve "Utanıyom Maraşlıyım demeğe" diyerek Maraş halkına sitem eder.
***
Aşık Mahzuni, "Maraş Dramı" adlı plağında bu türküsünün başında, yaşanan bu olaylar için "Ökkeş" isminde simgeleşen Maraş halkına şöyle seslenir:
Ökkeş, bu dağlar (Ahır Dağı) ortaktır sizinle. Ahır dağları. Torosların uzantısı ve Binboğalar karşıtı Ahır Dağı. Bu Ahır dağının eteklerinde yalnız Maraş halkı yaşamaz be Ökkeş. Bu eteklerde; Afşin, Elbistan, Göksun, Türk oğlu ve hatta Malatya halkı da yaşar. Ökkeş vurma bizi! Neden vuruyorsun be Ökkeş. Eğer vuracaksan sen kendi düşmanlarını vur Ökkeş. Bir gün Fransız kurşunu bize atıldığı zaman beraber savaşmadık mı? Emperyalizme karşı be Ökkeş. Belleğin mi zayıf Ökkeş. Haydar'ı, Yusuf Çavuş'u niye vuruyorsun? Emekçinin babasını, emekçinin oğlunu neden vuruyorsun. Vurma emekçiyi be Ökkeş. Ökkeş biliyorum sen Maraşlısın. Bilir misin ki ben de Maraşlıyım. Bilirsin Aşık Mahzuni'yim işte. Beraber kurtardık bu ülkeyi. Bu dağları kurtarırken, ne mezhep, ne din ne de inanç ayrımı vardı. Ulusal Kurtuluş Savaşı vardı yalnızca. Tüm bunlara rağmen küsmedim sana Ökkeş. Sen gene de vur bizi. Ama biz yine de severiz tüm insanı, unutma Ökkeş.