Sultan 2. Mahmut, 1827'de Yeniçeriliği kaldırdığı vakit memleketin çeşitli alanlarını da düzene koymaya yöneldi. Bu arada tıbbiyenin de temeli olan "Tıbhane" kuruldu (14 Mart 1827). Şehzadebaşı'ndaki bir konakta kurulan Tıbhane'nin gayesi askeri hekim ve cerrahı yetiştirmekti. Dört yıllık eğitimi olan Tıbhane'yi bir nazır (bakan) yönetmekte idi. İlk nazır Hekimbaşı Mustafa Behçet Efendi idi.
İlk binadaki dört yıllık faaliyetten sonra 7 Mart 1831'de "Cerrahhane" kısmı Topkapı sarayının deniz kıyısındaki Hastalar Odası denilen kısmına taşındı. Daha sonra da her iki kısım saray içindeki Otlukcu Kışlası'na nakledildi (1836). Burada da iki yıl kalındıktan sonra 1838'de Galatasaray'a taşınıldı. Tıbbiye, Galatasaray'da "Mektebi Tıbbiyei Adliyei Şahane" adını aldı.
1873'de "Mektebi Tıbbiyei Mülkiye" askeri tıbbiye içinde ayrı bir dershane de kurulmuştur. Dersler bir müddet aynı binada yapılmış sonra yerin darlığından Ahırkapı'da bir binaya, oradan da Kadırga meydanındaki Menemenli Mustafa Paşa konağına taşınmışlardır. Buradan da 1909'da şimdiki Haydarpaşa Lisesi binasına geçilmiştir. Meşrutiyetin ilanından sonra "Tıp Fakültesi" adını alan bu müessese burada da 1933 yılına kadar kaldıktan sonra şimdiki binasına nakledilmiştir.
Hekimden başka bir çok da değerli müzisyen yetiştiren bu irfan yurdunun 183 yıllık mazisi içinde okulu terennüm eden bir marşa rastlanamamaktadır. Ancak 14 Mart 1964'deki Tıp Bayramı'nda icra edilmek üzere stajyer doktor Teoman Önaldı'nın bestelediği "Tıbbiye Marşı", yine bestecisinin yönetimindeki Tıp Korosu tarafından ilk defa olarak Tıp Fakültesi salonunda, daha sonra da Spor ve Sergi Sarayında okunmuştur.