5 Temmuz 1938 tarihinde Adana'da doğdu. Baba adı Ahmet, anası Emine'dir. İlk, orta ve lise tahsilini Adana'da tamamladı. Adana türkülerine kaynak kişidir. 1950'li yılların ünlü ses sanatçısı Hüsnü Özses'in ablası olan anası Gelin Emine'nin de teşvikiyle 1955 yılında bağlama çalmaya başladı. İlk dersleri Ali Limoncu'dan aldı.
Adana'da çeşitli spor kulüplerinde kalecilik yapan Aktı, 1957 yılında gazeteciliğe başladı. 1960 yılında İstanbul'a gitti. İstanbul İktisat Fakültesinin Gazetecilik Enstitüsünü bitirdi. Okurken Aksaray Musiki Cemiyetine de devam eden Aktı, Nida Tüfekçi'nin öğrencisi oldu. Çeşitli gazetelerde Muhabir, Sayfa Sekreteri, Servis Şefi, Yazı İşleri Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Gazeteciliği sırasında sanatla ilgili röportaj ve eleştirileri musikişinaslar tarafından takdirle karşılandı. Bizim Sazımız, Bizim Sözümüz, Türkü Defteri gibi programlarla halk müziğimizin özelliklerini ve güzelliklerini anlattı. Bu programlarda otantik Çukurova türkülerinin tanıtımını sağladı.
Türkülerimizin hikayelerinden hareket ederek yazdığı senaryoları TRT'de yayınladı. Türk Folklor Araştırmaları Kurumunun yönetiminde de bulunan Aktı, Adana'da ve çeşitli yörelerde derlemeler yaptı. Özellikle anasından derlediği türküleri notalandırarak repertuvara kazandırdı. Yaptığı hizmetlerinden ötürü çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından ödüllendirildi. Adana sevdalısı Erol Aktı, her fırsatta memleketinin havalarını dile getirdi. Derlediği türkülerle de sevdasını ispatladı.
Gazetecilikten emekli olan Erol Aktı, halen İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuvarında halk müziği dersleri vermekte. "Halk Müziği Nazariyatı" adlı bir de kitap çalışması bulunmaktadır.