Muğla'da yetişerek bir dönem yurt içinde ve yurt dışında çalışmalar yapan bu müzik grubu; 1936 doğumlu Mehmet, 1938 doğumlu İsmet ve 1940 doğumlu Fevzi Kanavuzlar'dan oluşmuştur. Üçü de geçmişte Muğla'nın yetiştirdiği müzisyenlerden İzzet Kanavuzlar'ın oğullarıdır.
Kavanoz Kardeşler; sanatçı Niyazi Yanar'dan esinlenerek 1947'li yıllarda cümbüş çalmaya başlamışlar ve Galip Birgili'den de notayı öğrenmişlerdir. 1954 yılına kadar Muğla'da müzikle uğraşan bu kardeşler daha sonra, İzmir'e giderek Ulalı Şerafettin Civelek aracılığı ile burada bir musiki derneğinde çalışmışlardır. Bir yıl sonra Muğla'ya dönen grup, düğünlerin yanı sıra ile gelen konser ve benzeri etkinliklerde müzik yapmışlardır. (Konser ve benzeri etkinliklerdeki müzik organizasyonu grubun amcaları olan ve Muğla'da Kocakuş olarak bilinen Ali Rıza Kanavuzlar vasıtasıyla yapılmıştır.)
1959 yılında İstanbul'a yerleşen İsmet Kanavuzlar, kendisini burada tanıttıktan sonra kardeşlerini yanına alır. Gazinolarda Zeki Müren başta olmak üzere birçok ünlü sanatçıya müzik yaparlar ve ayrıca İstanbul Radyosundaki programlara katılırlar.
1963 yılında Muğlalı sanatçılarının okuduğu türkülerin plaklara kaydedilmesinde klasik sazlarla yöre müziklerini icra ederler. Bu çalışmalar sırasında grup için kısa ve akılda kalıcı bir ad bulunması gerekmektedir. Baki Çallıoğlu kayıtlara geçecek adın "Kavanoz Kardeşler" olmasını teklif eder ve böylece topluluğun adı ortaya çıkmış olur.
Kavanoz Kardeşler, Ankara Radyosunda yaptıkları programlarda ve 1973 yılından sonra da birçok Avrupa ülkesinde, klasik sazlarla icra ettikleri Muğla türkülerini ve zeybeklerini tanıtmışlardır.
1989 yılında Muğla'ya dönüş yapan Kavanoz Kardeşler'den Mehmet Kanavuzlar 1996 yılında ölmüş ve diğer ikisi olan İsmet ve Fevzi Kavanuzlar müzikle ilgili yaşamlarını Muğla'da sürdürmektedirler.