1893 yılında Ula'da doğmuştur. Demircioğulları'ndan İsmail Efendi'nin oğludur.
İlköğrenimini tamamladıktan sonra medreseye verilmiştir. "Saz çalıp, oynuyor" diye medreseden kaydı silinmiştir. Daha sonra İzmir Öğretmen Okulunu bitirerek Paris'e gitmiş ve burada Halk Bilimi üzerine araştırmalar yapmıştır. Yurda döndüğünde değişik okullarda Edebiyat Öğretmenlikleri ve Yöneticilik gibi kadrolarda çalıştıktan sonra, İstanbul Bebek Darülelhanı'na Tarih Öğretmeni olarak atanmıştır. Buradan, 1921 yılında Devlet Konservatuvarı Öğretmenliği ve ardından da Müdür Yardımcılığı görevine getirilmiştir. Daha sonra da müdür olmuştur.
1926-1940 yılları arasında Anadolu'yu baştan başa dolaşarak ilk alan araştırmalarını başlatanlar arasında yer almıştır. Paris'ten getirttiği ses kayıt cihazı ile 2000'i aşkın halk türküsünü repertuvara kazandırmıştır.
Bunların yanı sıra; Muğla'ya ait folklorik değerlerin kalıcılık kazanmasını sağlamıştır. Muğla'da çalınan ve okunan halk ezgilerinin büyük bir çoğunluğunu taş plaklara kaydetmiştir. Muğlalı Hafız Sabri Bey arşivini İstanbul Belediye Konservatuvarına taşımış ve 1926 yılında fasikül halinde yayınlanmasına vesile olmuştur.
Eserleri:
a. Boş beşik
b. Akkuş
c. Şu dağların ardında
d. Anadolu'da eski çocuk oyunları'dır.