Mehmet Ali Eren aktarıyor:
Kadıoğlu, Muğla'nın geçmişte yetiştirdiği ünlü zurnacılardandır. Bir kaynağımıza göre Muğla merkezinden olduğu ileri sürülmektedir. Bu kaynak kişimizle yaptığımız görüşmelerde kendisi bize "Kadıoğlu'nun; çok iri yapılı biri olduğunu, geçmişte, yakın tarihe kadar varlığını koruyan Muğla Şahidi Camii civarında Kadılar Malikhanesi adı verilen kendisine ait bir evde oturduğunu" söylenmiştir. Muğla da Kadıoğlu olarak çalınan enstrümantal zeybeğin sözlerinin de olduğunu belirten kaynağımız, bu sözleri İzmir'de oturan annesinin bildiğini de konuşmalarına eklemiştir.
Aynı kaynak kişi Kadıoğlu ile ilgili, annesinden duyduğu bir olayı bize şu şekilde anlatmıştır; "Kadıoğlu çok iri yapılı bir adammış. Bir gün düğüne davetli gider ve düğünde kendisine ait zeybek çalındığında coşar ve oynar. Oynama anında sıçrarken evin tabanı çöker".
Diğer bir kaynağımız ise; Zurnacı Kadıoğlu'nun aslen Milas'ın Selimiye beldesinden olduğunu daha sonra Yatağan ilçesinin Eskihisar köyüne yerleştiğini yaptığımız araştırmalar sırasında bize bilgi olarak vermiştir.
Günümüzde; Ulalı halk ozanlarından "Üç Telli" ustası Ali Rıza Zorlu tarafından TRT repertuvarlarına verilmiş olan Muğla'ya ait birkaç tane sözsüz (enstrümantal) Kadıoğlu zeybekleri vardır. Bunlar, TRT'ce "Kadıoğlu Çeşitlemeleri" olarak adlandırılmaktadır.
Oyunu da olan bu zeybeklerin Muğla'da halk arasında adları ise; Kadıoğlu, İnceoğlu, İnce Hava, Abdal Havası veya Koca Hava olarak tanımlanmaktadır.