Volkan Konak 27 Şubat 1967'de dünyaya gelmiştir. Trabzonlu olan Volkan Konak, Maçka'nın Hacavera olarak geçen Yeşilyurt köyünde doğmuştur. Beş kız kardeşi bulunmaktadır. Babası kara yollarında işçidir.
Babasının desteği ile horondan önce ilk olarak vals öğrenmiştir. Evlerinde her zaman okumaya önem verilmiş ve Nazım Hikmet, Fakir Baykur, Yaşar Kemal gibi aydınları okumuşlardır. Ailesi okuma oranı çok yüksek bir geçmişe sahiptir. Çocukluğunun yaz tatilleri çayırlarda inek otlatma ile geçmiştir. Dedesi Neşet Karahasanoğlu ilk milli eğitim müdürlerindendir ve Maçka'da on altı yıl belediye başkanlığı yapmıştır. Dedesi fransızca bilen, şiirler okuyan biridir. Ablası Nuran Bahçekapılı da ozanlık yapmıştır. Volkan Konak'ın Cerrahpaşa türküsünün sözleri ablasına aittir. Son albümündeki Kazım Koyuncu'ya adanmış "Gardaş" isimli türküdeki, "Bu dünyadan hayır yok / Öteki de şüpheli" sözleri yine ablasına aittir.
Volkan Konak'ın kaderini lisedeki müzik öğretmeni Nuran Hanım değiştirmiştir. Konservatuvara girmesi için onu İstanbul'a getirir. 1983 senesinde İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Halk Müziği Bölümünü derece ile kazanır. 1987 senesinde de İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Bölümünde master yapmaya başlar. Bu dönemde Maçka'daki yöre türkülerini derleyerek "Suların Horon Yeri" isimli ilk albümünü çıkarır. Albüm amatördür ancak kendi tarzını anlatmak adına çok önemli bir albüm olmuştur.
Karadeniz kültürünün, dilinin eksik ve yanlış bir şekilde yansıtıldığını gören Volkan Konak, hem kültürü doğru bir şekilde yansıtmak, hem de bu kültürü daha da renkli bir şekilde sunmayı istemiş, çalışmalarını bu yöne kaydırarak müziğe evrensel ezgileri de katmıştır. Nazım Hikmet, Sunay Akın, Yaşar Miraç, Ömer Kayaoğlu gibi şairlerin şiirlerini besteleyerek kendine has bir tarz oluşturmuştur. Karadeniz'deki yöre sanatçılarından da onay alarak Orhan Gencebay'ın da desteği ile ilk profesyonel albümü olan "Efulim"i 1991 senesinde çıkarmıştır.
Volkan Konak'ın diğer albümleri, 1991 senesinde "Efulim", 1994 senesinde "Gelir Misin Benimle", 1996 senesinde "Volkanik Parçalar", 1998 senesinde "Pedaliza", 2000 senesinde "Şimal Rüzgarı", 2003 senesinde "Maranda", 2006 senesinde "Mora", 2009 senesinde "Mimoza Çiçeği", 2012 senesinde "Lifor", 2015 senesinde "Manolya" olmuştur.
1998 senesinde kendi müzik şirketi, Kuzey Müzik Prodüksiyonu kurmuştur.
1993'den bu yana elliye yakın bestesini yayınlamıştır.
Hem albümleri, hem besteleri ile pek çok ödül de almış olan Volkan Konak'ın aldığı bazı ödüller;
2003 senesinde "Kral TV" en iyi halk müziği sanatçısı,
2004 senesinde "Magazin Gazetecileri Derneği" en iyi sanatçı,
2004 "Maranda" albümü ile yılın en çok satan albümü,
2007 senesinde "Mora" albümü ile Altın Plak,
2009 senesinde "Hürriyet Gazetesi Altın Kelebek" en iyi halk müziği erkek solist
olmuştur.
Volkan Konak, müziğini sosyal sorumluluk projeleri alanında da kullanmıştır. Çernobil felaketinin ülkemiz üzerindeki olumsuz sonuçlarının farkına varılması için çok çalışmıştır. Ailesinden pek çok ferdi (babası da buna dahil) bu felaket nedeniyle kaybeden Volkan Konak, Karadeniz'de kanser hastanesi kurulması için pek çok katkılarda bulunmuştur. Cerrahpaşa türküsünü de bu nedenle bestelemiştir.
İstanbul Dragos Spor Tesislerinde kendisine ait Şimal Barda on iki yıl boyunca sahne almıştır. Sahnede sadece türkü söylemez, tam anlamıyla kültürel etkinlik tadında dinleyicilerine araştırmayı, öğrenmeyi aşılamak adına bir öğretmen edasıyla program yapmaktadır.