Ordu'nun Öceli Köyünde 1930 yılında doğmuştur. Babası, İmam oğullarından Mustafa oğlu Hüseyin efendidir. Annesi, yine Öceli köyünün Ömerli mahallesinden Hatipoğullarından Süleyman Öztürk'ün kızı Fatma hanımdır. İlkokula babasının memur bulunduğu Gölköy ilçesi merkez okulunda başlayıp bitirmiş, Orta ve Liseyi Ordu'da okuyarak mezun olmuştur.
Bundan sonra hava subayı olarak askerliğini bitirdikten sonra ayrılamamış, askerliği meslek seçerek sekiz yıl çalışmıştır. Daha sonra bu meslekten ayrılan Mustafa Gürdal, Ankara'da Cento teşkilatında görev alarak burada dört yıl çalışmış, sonra buradan da ayrılarak Ankara Et ve Balık Kurumuna stok kontrol şefi olarak girmiştir.
Bir aralık geçici görev alarak ve yine aynı görevdeyken Tokat ilinde görev yapmıştır. Sakin, efendi, doğru, aynı zamanda içli bir kişi olan Mustafa Gürdal şiire henüz daha çocukken, ilkokul sıralarındayken heveslenmiş, bu merakını Orta ve Lisedeyken geliştirerek "Küçük Şiirler" adlı bir kitapta toplamıştır.
Okulları bitirdikten sonra çok güzel Bağlama çalmayı da öğrenmiş, bundan başka Ud, Mandolin, Tanbur ve Cura çalmayı, aynı zamanda kendi şiirlerinden bazılarını da besteleyerek Türkü haline getirmiştir. Türkiye Radyolarında çalınıp okunan Ordu türküleri arasındaki "Düz Mahalle İçinde Çıramı Yakamadım" türküsü de onundur.