Yusufeli ilçesinin Zor (Esenyaka) köyünde 1768'de doğan Şerifi'nin asıl adı Mehmet'tir. "Pend-i Gülistan" adlı bir eseri ve Mevlid-i Nebevi'si bulunan Şerifi hakkında ilk bilgileri merhum hocamız Prof. Dr. Fındıkoğlu Ziyaeddin Fahri Bey Ülkü dergisinin 100. sayısında, 1941 yılında vermiştir.
Fındıkoğlu "Erzurum Şairlerinden Şerifi" başlıklı etüdünde şu bilgileri veriyor:
Son zamanlarda sabık Erzurum mebuslarından Ahmet Sadık Bey'in delaletiyle rastladığımız ehemmiyetli bir vesika "Marifetname"nin malzemesini İbrahim Hakkı'ya temin eden muhitin, İbrahim Hakkı ayarında değilse bile ona yakın şahsiyetler yetiştirdiğini gösteriyor. Erzurum'un 17. asırdaki sosyografisini vermek itibariyle ayrıca ikinci bir ehemmiyeti haizdir... Müellifin ismi Mehmet Şerif, babasının adı Ahmet, dedesinin adı Halil'dir. Mehmet Şerif, 1768'de Erzurum civarında, Livana'da (Yusufeli'nin eski adı) Zorı köyünde doğmuş, bilahare Erzurum'da tahsil etmiştir...
Mehmet Şerif, Marifetname müellifi ile Erzurum bilginlerinden Hazık Efendi'den dersler almış, "Pend-i Gülistan-ı Şerif" adlı eserini 1810-1827 yılları arasında yazmıştır.
Fındıkoğlu bu eser,
Şerifi'nin Gülistan'ı umumiyet itibariyle ve kendisinin de arzusu veçhile Muhammediye ve Ahmediye nev'inden dini ve ahlaki bir eserdir. Bunun yanında şair olduğunu gösteren tarafı dikkate şayandır: Zamanın Erzurum'u, yaşayış tarzı, aile hayatı, eğlenceleri hakkında malumat veriyor. Nihayet muhtelif mevzulara ait kasidelerinde nazımlık fevkine yükselmeye çalışan bir şair karşısında bulunduğumuzu da söylemek lazımdır..." diyerek Şerifi'yi tanıtmıştır.
1985 yılı Temmuz ayında Yusufeli'nin Esenyaka köyünü ziyarete gittiğimde Şerifi'nin mezarını da öğretmen Galip Fikri Coşkun'la birlikte ziyaret ettik. Köyün batı tarafında, ağaçlar altında, iki taş arasında bir mezardı ve onarıma muhtaçtı.
Şerifi, 1844 yılında, doğduğu Zor köyünde ölmeden önce bir de Mevlid-i Nebevi yazmış.