"Deruni Kemal", asıl ismiyle Kemal Yeşiltaş, 1933 senesinde Ardahan'a bağlı merkez köylerinden biri olan Değirmenli Köyünde dünyaya gözlerini açtı. Şiirlerinde Deruni mahlasını kullanmıştır.
Küçük yaşlarda annesinden türkü söylemesini öğrendi. On beş ya da on altı yaşlarına gelince, rüyasında bade içtiğini anlatmıştır. Bu nedenle kendisinin badeli aşıklar arasında olduğu kabul ediliyor.
Deruni, aşıklık yolunda ilk saz ve söz derslerini Posoflu olan Aşık Müdami'den aldı. Kendisine Deruni mahlasını da ustası Müdami vermiştir.
Uzun zaman ustası olan Posoflu Aşık Müdami ile birlikte dolaştı. Kars, Ardahan, Erzurum yöresi aşıklarıyla tanışarak bilgisini geliştirmiştir. Aşık Müdami, Aşık Çobanoğlu ve Aşık Taşlıova gibi yörenin usta aşıklarıyla atışmalarda bulunmuştur.
Aşıklık geleneğinin bir parçası olan türkülü hikayeler anlatma konusunda da kendi çapında başarılı olan Deruni, "Yaralı Mahmut", "Tahir İle Zühre", "Erzurumlu Şeyh Senan Hoca" adlı muhabbet destanlarını biliyordu.
Ümit Kaftancıoğlu'nun derleme çalışmalarında bulunan bir yöre aşığıdır. Yani Ümit Kaftancıoğlu'nun hazırlayıp sunduğu tüm derlemelere ustası Müdami ile birlikte katıldığı biliniyor.
Deruni Kemal'in kendi yöresinde, yetiştirdiği çıraklar, Aşık Orhan Üstündağ, Aşık Vahit Köroğlu, Aşık Kevseri gibi isimlerdir.
Deruni Kemal Yeşiltaş 1998'de köyünde öldü ve yine aynı köyde toprağa verildi.
İlginç bir not: "Usta ozanın yetiştirdiği tüm çıraklara ayrı ayrı sorduk, bu çıraklar ustadan tek bir türkü dahi bilmiyorlar."