1920'de Edremit'te doğdu. 1 Kasım 1988'de Ankara'da öldü. Babası saz şairi olan İslam Bey İstiklal Savaşı'nda şehit düşmüştür. Annesi Zehra Hanım'dır. Ortaokulu da dışarıdan bitirmiştir. Zengin bir kitaplığı vardır. "Beter ol", "Bilemedim ben", "Gönül hasta", "Kahpe felek" gibi bazı şiirleri bestelenmiştir.
Mehmet Çakırtaş başarılı şiirleriyle Faruk Nafiz Çamlıbel, Orhan Seyfi Orhun, Yusuf Ziya Ortaç, Behçet Kemal Çağlar, Nihat Sami Banarlı gibi üstadların sevgi ve takdirlerini kazanmıştır.
Ayrıca Aşık Veysel, Talibi Coşkun, Habip Karaaslan, Aşık Efkari gibi halk şairleriyle sohbetler yapmış, dostluklar kurmuştur.
Evinde zengin bir kütüphanesi vardı. Mehmet Çakırtaş bir kitap kurdu gibiydi. Bütün çevresini okumaya, kitap almaya teşvik ederdi. Arkadaş canlısıydı. Nükteli konuşan, konuşmalarını şiirle süsleyen, renkli bir kişiliği vardi. Güzel şiiri bilir, yazanı, okuyanı tanımadığı bir kimse bile olsa arar bulur, teşvik ve takdir ederdi. Beğenmediği bir şiiri ve şairini hiç acımadan tenkit ederdi. Halk şiirimizin, en başarılı örneklerini Mehmet Çakırtaş sanat dünyamıza kazandırmıştır.
"Çakırtaş'tan Damlalar", "Gündönümü", "Gündönümünden Sonra" isimli üç şiir kitabı vardır.