1934 yılında Adana'nın Kadirli ilçesinin Avluk köyünde doğdu. Şiire destan yazarak başladı. İlk yıllarda geçimini destan satarak kazanıyordu. Bu özelliğiyle Çukurova bölgesinde "Destancı Vahap" lakabıyla ün saldı. Şiir yazmada büyük becerisi ve şiir okumakta büyük kabiliyeti Kocaman'ı Konya'da yapılan, Türkiye Aşıklar Bayramı'nda sevilen ozanlardan biri yaptı. Davudi sesiyle okuduğu kahramanlık şiirleri, dinleyicileri coşturuyordu. Türkiye Aşıklar Bayramlarında karşılaştığı Karslı aşıklarla dostluğunu ilerleten Kocaman, kısa bir süre sonra da atışma, taşlama dallarında başa güreşen bir aşık oldu. Saz çalmasını bilmiyordu ama aşıklık geleneğinin bütün inceliklerini eksiksiz yerine getiriyor, her katıldığı şölen ve bayramlardan büyük ödüller kazanarak başarısına yeni başarılar katıyordu. Abdülvahap Kocaman her zaman şu cümleyi tekrar edip durur: "Biz Türkiye Aşıklar Bayramı'nda doğduk. Orada büyüdük ve geliştik. Gerçek o ki, Türkiye Aşıklar Bayramı, ben ve benim gibi ozanlarımız, aşıklarımız için bir okul olmuştur."
Abdülvahap Kocaman Konya'da yapılan Türkiye Aşıklar Bayramlarına ilk açılış yılı olan 1966'da katıldı. Şiir, atışma ile Yılın Yedi Şiiri yarışmalarında sayısız ödüller kazandı. Derneğimizin Cumhuriyetin 50. yılı ile Atatürk'ün Doğumunun 100. yılı onuruna Ankara'da düzenlediği aşıklar şölenlerinde görev aldı. Kendi yazıp okuduğu hamasi şiirler büyük ilgi topladı. Kocaman her yıl İstanbul'da Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali programları çerçevesi içinde düzenlemekte olduğu aşıklar şölenlerine de katılmaktadır. Zaman zaman Çukurovalı aşıklarla zaman zaman da Karslı aşıklarla gruplar oluşturarak yurt içindeki kurtuluş bayramlarına, şölenlere ve festivallere, şölenlere mahalli yörük elbiseleri giyerek katılır.
Halen doğduğu köyde yaşayan Abdülvahap Kocaman evli ve 11 çocuk babasıdır. Çocuklarını okutmuş, yetiştirmiş, iş ve meslek sahibi etmiştir.