Hicri 1000'de (1591) Eğridere'de doğan, 1065 yılı Rabiülahır'ının yirmi ikinci günü sabah çağında İstanbul'da vefat eden İbrahim, "Sohbet-Name"de geçen bir sözüne nazaran, atasının, bir şiirdeki;
Varımı ol dost verdim gayrı varım kalmadı
mısraını okurken, daha çocuk olduğu hale, "Bir varı var mıydı ki" demesi üzerine tahsin ederek "Bu oğlancık şeyhtir" demesi dolayısıyle "Oğlanşeyh" diye anılmış, fakat Şeyhi'nin "Şakaayık Zeyli" ile Evliya Çelebi'ye göre, tekkesinde büyükler toplandığı ve birçok da güzeller gelip gittiği için "Oğlanlarşeyhi" diye lakaplanmıştır. Hamzavi büyüklerinden olan ve İstanbul'da, Aksaray'da Fatih'in Sekbanbaşısı Ya'kub Ağa tarafından yaptırılan tekkede şeyhlik etmiş, birçok kişilere intisap eylemiştir.
Divanı, "Vahdet Name" ve "Tasavvuf-Name" denen mesnevi tarzında bir risalesi, bir de "Osmanlı Müellifleri"ne nazaran "Müfid-ü Muhtasar" adlı kitabı vardır. Divanındaki heceyle yazılmış şiirlerde Yunus tesiri açıkça görünür; hatta kendisi de, bir şiirinin, Yunus'a atfedilen bir şiire cevap mahiyetinde olduğunu söyleyerek bu tesiri açıklar (Sohbet-Name).