Mahmut Polat 1959 yılında Gümüşhane ili Kelkit ilçesine bağlı Salördek köyünde doğmuştur. Salördek köyünün isminin Arapkir ve Kemah ilçelerinde yaşayan Türkmen-Yörük cemaatinden geldiği söylenmektedir. 1770 metre rakımı vardır. Son nüfus sayımına göre köyde 160 kişi yaşamaktadır. Kelkit-Köse yolu üzerinde bulunan köyün önemli bir geçim alanı tarım ve hayvancılıktır.
Şairin doğduğu yıl, ailesi Trabzon'a göçer. Çocukluğu bu şehirde geçer. 1969 yılında aile İstanbul'a göçer. Ortaokul ve liseyi İstanbul'da okur. Lise yıllarında Pendik Halk Evinin halk oyunları kurslarına katılır. Aynı dönemde Halkevinin Türk Halk Müziği korosuna bağlamasıyla eşlik etmeye başlar. 1976 yılında kendi isteği dışında bir sebeple Pendik Lisesinden alınıp Tuzla Lisesine gönderilir. Kendi ifadesiyle bu durum okuldan ve okumaktan soğumasının sebebi olur.
1976 yılında Nişantaşı'nda Devlet Konservatuvarı sınavına girerek şan bölümünü kazanır. (İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı, kuruluş yıllarından 1987-1988 akademik eğitim yılına kadar Nişantaşı'ndaki binada (Tarihi Konak) öğretime devam etmiştir.) Şan bölümünde ders ağırlığının klasik batı müziği oluşu ve gerekli müzik aletlerini edinemeyişi nedenleriyle konservatuvarı bırakır.
Babasının yanında iş hayatıyla meşgul olmaya başlar. Bir yandan da Türk Halk Müziğinin usta sanatçısı Soner Özbilen'den dersler alır. 1977 yılında bir vesileyle gittiği Erzurum'da aşıklık geleneğiyle tanışır. Erzurumlu Erol Şahiner ve Nuri Çırağı adlı aşıklarla dost olur. Onlardan ve diğer usta aşıklardan etkilenir. Bağlamasıyla kendine ait eserler seslendirmeye başlar.
1990 yılından itibaren çeşitli etkinliklerde bağlaması eşliğinde türkülerini sunmaktadır. Bir dinletide yaptığı sunumu beğenen bir yapımcının teklifiyle "Memleketim" adlı kaset çalışmasını yapar. Kendi ifadesiyle "yapılan kaset" sanata olan iştiyakını artırır. Hece ölçüsüyle şiirler yapmaya başlar. Birçok şiirini besteleyerek seslendirir.
"Can Gümüşhane" adlı bestesi Gümüşhaneli hemşerileri tarafından çok sevilince doğduğu şehrin kültürel hayatına katkı yapmanın üzerine vazife olduğunu düşünür. Gümüşhane yöresine ait türkülerin derlenmesi çalışmalarını yoğunlaştırır. 2000 yılında Kültür Bakanlığının açmış olduğu mülakatı kazanarak bakanlığın "yerel sanatçı" unvanını kazanır. Derlediği türküler Kültür Bakanlığı Halk Kültürleri Araştırma Geliştirme Müdürlüğünün türkü repertuvarına girer.
Sanat hayatına yeni albüm, beste, konser ve derlemelerle devam eden şair, kısa bir dönem de Körfez Belediyesi Kültür Müdürlüğü görevinde bulunmuştur.