Aslen Akçakocalıdır. Kayıtlarda 01.07.1894 tarihinde Ereğli'de doğduğu yazılmaktadır. Babası Mustafa Necati, annesi Fehmiye Hanım'dır. Düzce Merkez Cedidiye Mahallesinden 1934 yılında nakille Bolu Merkez nüfus kaydına geçmiştir. Babası Bolu'da Nüfus Memurluğu yapmıştır.
Reşat Aker, 1905 - 1906 yıllarında Bolu İdadisini bitirmiştir. Veterinerlik Okulunda okuyup, mezun olmuştur. Asıl mesleği baytarlıktır. Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşına katılmıştır.
İş hayatına İstanbul'daki bir tütün şirketinde, Tütün Mümessili olarak başlayan Reşat Aker, 1933'lü yıllara kadar bu işi yürütmüştür. O dönemde Bolu'nun üst yaka köylerinde de tütün ekilir, iyi tütünler yetiştirilirdi. Bu yönüyle de halkla bağlantısı kuvvetli idi.
1934 senesi başında başlayıp, 1945 yılında sona eren Bolu Belediyesi Başkanlığı görevinde: Eski hal binası (şimdiki Kültür Sitesi önündeki park alanında idi) ikmal ve ıslahı, şehirin muhtelif yerlerine yangın havuzları ve su depolarının yapılması, Belediye Bando Teşkilatının takviyesi ve ıslahı gibi birçok çalışması vardır.
Yurt içinde ve dışında Bolu'nun, Abant'ın tanıtılmasına büyük gayret göstermiştir. Aynı zamanda 17 Temmuz 1934 tarihinde Bolu'ya gelen Atatürk'ü karşılamış, bundan sonra devam edecek olan Gazi Günü Kutlamaları'nı başlatmış, uzun zaman 17 Temmuz Atatürk'ün Bolu'ya gelişi Abant Bayramı olarak şenlik havasında coşku ile devam ettirilmiştir.
Reşat Aker hakkında çok bilgiye sahip olunmasa da, onu tanıyanların ve Bolu'da Milli Eğitim Müdürlüğü yapan Eğitimci, Yazar ve Çankırı Milletvekili Ahmet Talat Onay'ın yazdıklarından çok nüktedan, şakalaşmayı, eğlenceyi seven, Bolu halk kültürü ve folklorunu iyi bilen, Bolu aşığı bir insan olduğunu, çok türkü bilgisine sahip olduğunu öğreniyoruz.
Yaşamı süresince Bolu'nun derdi ile dertlenmiş, sevinci ile coşkulanmıştır. Birçok Bolu türküsünün derlenmesi ve Ankara Radyosuna verilmesine ön ayak olmuştur. Hatta bu türkülerin seslendirilip, duyurulmasında Ankara Radyosunda yapılan Bolu Geceleri Programına, Ali Murat Karageyik'le birlikte katılmıştır. Bolu'nun tanıtılmasına yönelik "Bolu'da Bir Gezinti" adı altında bir kitapçık hazırlamış, gazetelerde Bolu'yu anlatan tanıtıcı yazıları, söyleşileri çıkmıştır.
Belediye Başkanlığından ayrıldıktan sonra İl Encümen Üyeliği yapmış, daha sonra emeklilik süresini dolduruncaya kadar Başbakan Adnan Menderes'le yaptığı görüşme sonucunda Bursa Karacabey Harası'na atanmış, veterinerlik yapmıştır. Emekli olduktan sonra Bolu'ya yerleşmiştir.
Çocuğu olmayan Ahmet Reşat Aker, 1960 yılında Bolu'da vefat etmiştir. Daha sonra Bolu Belediyesince Tabaklar Mahallesi'nde bir sokağa ismi verilmiştir. (Becikoğlu alışveriş merkezinin arkasındaki sokak)