Orhan Hakalmaz 10 Kasım 1964 senesinde Samsun'da dünyaya gelmiştir. Aslen Bayburtlu'dur. İlkokul tahsilini Samsun'da tamamlamıştır.
Küçük yaşlarında babası tarafından keşfedilen müziğe olan yeteneği altı yaşında eline aldığı ilk bağlaması ile gelişmiştir.
Sekiz yaşında ilk birinciliği olan Karadeniz Altınses Yarışması ile müzik hayatına adım atmıştır.
On iki yaşında İstanbul Radyosu amatör ses sanatçılığına kabul edilen Hakalmaz'a bant kaydı yapma şansı verilmiştir. Medya ile tanışması "Çocuk Saati" isimli programla olmuştur. Bu programda pek çok kez bağlama çalıp türkü söyleme şansına erişmiştir.
1977 senesinde, on üç yaşında, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarını kazandı. Nida Tüfekçi ve pek çok değerli üstadın öğrencisi olma şansına erişti. Yine aynı zamanda TRT İstanbul Radyosunda Sözleşmeli Sanatçı olarak iki sene çalıştı. 1988 senesinde İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarından mezun oldu. Mezun olduktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya başladı. Yüksek lisansını 1991 senesinde İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Halk Müziği alanında yaptı. Tez konusu olarak Ege Bölgesi Ağır Zeybeklerin İncelenmesini seçti. Konservatuvarlı bir sanatçı olarak koro şeflikleri de yapan Hakalmaz, ilk olarak 1994 senesinde İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Korosunda Neriman Altındağ Tüfekçi'nin şef yardımcılığı ile başladı. Ardından aynı koroda şeflik yapmaya devam etti. TRT Radyosu ve Devlet Konservatuvarı Türk Halk Müziği konserlerinde pek çok kez solist ve saz sanatçısı olarak görev almıştır. Öğretim üyeliği görevinden 2000 senesinde ayrılma kararı alarak albüm çalışmaları ve konserlerine devam etmiştir.
2003 yılında kendi plak şirketi Hakalmaz Müzik'i kurmuştur.
2008 yılında doğduğu şehir olan Samsun'da, yine doğduğu Kadifekale Mahallesi'nin Kocatepe Sokağı'nın ismi "Orhan Hakalmaz Sokağı" olarak değiştirilmiştir.
Küçük yaşlardan bu yana müzikle dolu hayatına pek çok albüm sığdıran Hakalmaz halen devam eden kariyerinde televizyon ve radyo programlarına da imzasını atmıştır.
1997 senesinde "Türküler (Kara Tren)", 1998 senesinde "Destegül", 2001 senesinde "Sevilir", 2002 senesinde "Türkü Yolu", 2004 senesinde "Yalan Dünya", 2006 senesinde "Bir Elimde Sevdan Bir Elimde Sazım", 2008 senesinde "Hediyem Olsun", 2010 senesinde "Türküler Seni Bekler", 2012 senesinde "Aheste" albümlerini çıkarmıştır.
Ankara FM, Radyo 7 ve Radyo 15 radyolarında programlar yapmıştır.
Kanal 7, ATV, Samanyolu TV, TRT 1, TRT Int, Kral TV ve TRT Müzik kanallarında yayınlar hazırlamıştır.
Orhan Hakalmaz müzik kariyerine pek çok ödül de sığdırmıştır.
2002 senesinde Karaman Türk Dil Bayramı'nda "Türkçe'nin en iyi kullanıldığı program ödülü",
2003 yılında Magazin Gazetecileri Derneğinin "Yılın Türk Halk Müziği sanatçısı ödülü",
2005 yılında "Kral TV yılın Türk Halk Müziği erkek sanatçısı" ödülü,
Ve yine aynı yıl, Radyo 15'in "Yılın en çok istek alan sanatçısı ödülü" gibi onlarca ödüle layık görülmüştür.
Aynı zamanda çalışmalarına yurt içi ve yurt dışında konserler vererek devam etmektedir.
Özlem Hakalmaz ile evli olan Hakalmaz, bu evlilikten Ezgi ve Sinan isimli iki evlat sahibidir.