Ali Rıza Yalgın, 1888 yılının Ekim ayında Selanik'in Usturumca kasabasında dünyaya geldi. İlkokulu doğduğu yerde, öğretmen okulunu İstanbul'da bitirdi. İlkokul öğretmeni olarak hayata atılan Yalgın, Mersin ve Tekirdağ başta olmak üzere çeşitli yerlerde ilkokul öğretmenliği yaptı. Konya, Dörtyol ve Gaziantep'te İlköğretim Müfettişliği, 1933-1940 yılları arasında Adana'da Müze Müdürlüğü görevlerinde bulundu. 1940 yılında Bursa Müze Müdürlüğüne, 1944'de Ankara Müzeler Genel Müdürlüğüne, 1949 yılında tekrar Bursa Müze Müdürlüğüne atanan Yalgın, 1950 yılında emekliye ayrılarak İstanbul, Tuzla'ya yerleşti.
Araştırmalarının hepsini bir araya getirerek yayınlamak onun en büyük hayaliydi. Maalesef bu arzusunu gerçekleştiremeden 1 Kasım 1960 yılında 73 yaşındayken öldü.
Yalgın bütün imkansızlıklara rağmen Çukurova'yı ayağında çarığıyla karış karış dolaşarak derlemeler yaptı. Aşiret ve oymakların türkü, gelenek görenek ve bütün folklor ürünlerini tespit etmeye çalıştı. Karacaoğlan'la ilgili tespitleri ilk ciddi çalışmalar arasında yer aldı. Konya'da Babalık Gazetesi, Çukurova'da Memleket, Kırk Pınar, Ülkü, Çınar Altı vb. yayın organlarında derlediklerini neşretti. Araştırmalarını "Cenupta Türkmen Oymakları" adıyla beş ciltte toplayarak yayınladı. Özellikle "Cenupta Türkmen Oymakları" ve "Türkmen Çalgıları" adlı eserleri araştırmacılar için önemli bir başvuru kaynağı oldu.
Bunların dışında:
- Toroslar'da Karatepeli Bölgesi, Yurt ve Etnografya (1950)
- Çukurova Halk Terbiyesinde Avcılık (1937)
- Anadolu'da Türk Damgaları, Uludağ'dan Toroslar'a (1934)
- Karacaoğlan (Tarsus Gazetesinde Tefrika, 16.3.1928)
- Cenupta Türkmen Çalgıları (1940)
adlı eserleri Çukurova'yı ilgilendirenler arasında başta gelenlerdir.