Halk arasında "Cello" ya da "Çello" diye söylenirse de, daha çok "Çöllo" biçimi yaygındır.
Çöllo kimilerine göre Sarız'ın İncedere köyünden, kimilerine göre de Pınarbaşı'nın Kadılı köyünden olup asıl adı İsmail'dir. Çöllo genç yaşta bir ağanın yanında, çobanlık yapıyor fakat ağa ücretini vermeyince eşeğini satıp bir toplu tabanca alıyor. Bundan sonra da eşkıyalığa başlıyor.
Çöllo'nun eşkıyalığı yirmi yıl kadar sürer. Bu süre içerisinde Kayseri ve çevresindeki zenginleri soyar. Elde ettiği malları ve paraları yoksullara dağıtır. Böylece halk arasında saygınlığı artar. Özellikle Kayseri ve Talas'ta oturan Ermeni ve Rum ailelerin takılarını alır. Bu arada Kayseri zenginlerinin de takılarını almaya kalkınca, Kayserili zenginler onu hükümete şikayet eder. Takibe çıkan jandarmalar Çöllo'yu yakalayamazlar.
O sırada Kayseri, Ankara iline bağlı bir sancak merkezidir. Çöllo bir gün, arkadaşı Gücük Hasan'la birlikte Kayseri'den Ankara'ya gitmekte olan posta arabasını Boğazköy çıkışında soyar. Bunu İstanbul'daki padişah duyunca çok kızar ve Çöllo'nun üzerine sivil giyimli zabitler (subaylar) gönderir. Bu zabitlerden biri Çöllo'yu Tomarza civarında vurur, öldürür.