Türküler farklı yöreler tarafından sahiplenildiklerinden dolayı varyantlara ait türkü hikayeleri tutarlılık göstermeyebilir.
Battal Bey'in Ağıdı 2
Battal Bey, Karamuklu beylerinden. Ağıt anlatıcısına göre, bundan 60-80 yıl kadar önce yaşamıştır. Okur yazar olmasından, bilgili olmasından kendisine Battal Kadı da derlerdi. Hastalanarak öldü.
Ağıt. Söyleyen: Eşi Hatun. Kaynak kişiler: Çerkez Yıldırım (75 yaş), Karamuklu, Tomarza. Zubun, zıbın, gömleğin üstüne mintan yerine giyilen pazenden ya da pikeden yapılmış kısa kollu giysi; Harput topu, o zamanlar Malatya, Harput'ta dokunan top kumaş, bez; Hayma, üzerine ot vurulan çatallı ağaçlar; Aşılamak, belli olsun diye ve süs için koyunların üzerine çeşitli renkte boya sürmek, vurmak; Tülü, erkek deve; Dezze, teyze; Kahve dövmek, tütün doğramak, o zamanlar kahve dibekte dövülür, tütün bıçaklarla doğranırdı; Havut, deve semeri; Sivas'a gitmek, o zamanlar Sivas iline bağlı; Gazi, altın; Telli, simli telli elbise; Kayıt görmek, düğün için gereken eşyaları alarak hazırlık yapmak anlamlarındadır. Öyküleriyle Ağıtlar - Ahmet Z. Özdemir, T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları: 1626, Halk Kültürlerini Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Yayınları: 213, Halk Edebiyatı Dizisi: 45, Birinci Baskı, Milli Kütüphane Basımevi, Ankara - 1994, s.317-318. Hikayesi Evren Seçkal tarafından gönderilen bu türkü 1,148 defa görüntülenmiştir. «Battal Bey'in Ağıdı 2» isimli türküye ait söz kaydı bulunmaktadır.