Konya musiki dünyasında, Konya'ya ait olmadığı halde, Konya'ya mal edilen bir şarkı vardır. Çoğunluk da bu şarkıyı Konya Türküsü olarak bilir. Halbuki bu şarkının ne Konya musikisi ne de Konyalı ile bir ilgisi vardır. Aslında "Konyalı" klasik anlamda bir şarkı da değildir. Ancak olsa olsa Canto türünden söylenen bir musiki parçasıdır. Şarkıdan fark; sahnede okunurken aynı zamanda oynanması keyfiyetidir.
Konya musiki alemine kadın oyuncuların iştirak etmesi; Cumhuriyetten sonra "Kızlı Kahve"lerin Konya'da açılması ve bu kahvehanelere, sanatçı olarak İstanbul'dan sanatçı kızların gelmesi ile başlar. İşte bu hanım sanatçılar hem günün moda şarkılarını ve hem de Konyalının zevk ve hislerine hitap eden şarkılar terennüm ederlerdi.
"Konyalı"nın [ne] güftecisi ve ne de bestecisi bellidir. Belki de o günün şartları içinde doğaçlama olarak, anında güftesi yazılmış ve anında bestelenmiştir. Şarkı, hanım ağzından söylenmek üzere güftelenmiş ve güftenin içinde şeker, sucuk, pastırma, dondurma, rakı, pırasa, kişniş gibi bazı yiyecek ve içecek maddeleri motif olarak kullanılmıştır.
Şarkının bazı mısralarında müstehcen mahiyette [sözler] güfte içinde sıralanmış olup, bu bakımdan aile meclislerinde okunmasının hoş karşılanmayacağı doğaldır.